Заваряване

15.10.2014 Услуги

 

Методи и апарати за заваряване

Електродъговото заваряване е най-разпространеният метод за неразглобяемо съединяване на метални детайли в различни конструкции, за възстановяване на счупени или износени детайли. Отдавна отмина времето, когато гордостта на малката работилница бе самоделно изработеният заваръчен трансформатор, а в магазинната мрежа за продажби на дребно изобщо не се продаваха обмазани електроди за заварка. И въпреки това по частни строежи и различни работилници извън държавния сектор масово се заваряваше. Системата на снабдяване бе добре отработена от десетилетия и, общо взето, функционираше на тогавашното допотопно технологично равнище.

Сега на масовия пазар у нас се продават не само най-разнообразни по марка и функционални характеристики заваръчни трансформатори, работещи с променлив ток, но от няколко години на щандовете и на неспециализираните магазини може да се видят по няколко модела заваръчни МИГ/МАГ апарати с телоподаващо устройство при напълно достъпни и за домашно приложение цени. Между по-напредналите домашни майстори вече преобладава мнението, че, който е поработил с такъв апарат, вече не би посегнал към обикновения електрожен. В занаятчийския и професионалния сектори новите заваръчни устройства навлязоха до такава степен, че напълно промениха доскорошните технологии на заварка. Така например все по-рядко ще намерите работилница, ползваща класическата ацетиленово-кислородна заварка (оксижен), докато почти всяка автотенекеджийска работилница има телоподаващ заваръчен апарат. Благодарение на новите методи и техника заваряването на неръждаема стомана, на алуминий и други цветни метали стана обичайна дейност.

Както често става и този път новата техника значително изпреварва информацията за нейното ползване и трудно ще намерите специалист, който на разбираем език да ви консултира, кой заваръчен апарат е най-подходящ за вашите конкретни приложения.

Затова се обърнахме към г-н Минко Златанов, ръководител на направление „Заваръчна техника” на фирма „Киров” АД. Тя е изключителен представител за България на австрийската фирма Fronius GmbH – един от най-големите производители на заваръчна техника в света.

Съществуват няколко метода за заваряване на метални изделия:

◊ Ръчно електродъгово (РЕД) заваряване с обмазани електроди

◊ МИГ/МАГ (метал инертен газ/метал активен газ)

◊ ВИГ (волфрам инертен газ)

◊ Електросъпротивително

◊ Подфлюсово

◊ Газопламъчно

◊ Кондензаторно

◊ Плазмено

◊ Лазерно

◊ Заваряване с електронен лъч

 

 

ВИГ заваряване

Този метод вече изцяло попада в професионалната сфера на приложение. При него заваръчната дъга гори между нетопим волфрамов електрод и заваряваното изделие в среда от защитен инертен газ (аргон или хелий). Заваряването може да се извършва със или без добавъчен материал, в зависимост от конфигурацията на заварявания детайл или технологичните изисквания. Добавъчният материал се подава ръчно или със специално телоподаващо устройство с по-ниска скорост на подаване, в сравнение с МИГ/МАГ апаратите. И тук важи принципът добавъчният материал да има същия химически състав като заварявания детайл, но има и изключения при заваряване на някои цветни метали, например мед към CrNi.

Предимството на този метод за заваряване е, че позволява заваряването както на много тънки материали (0,6 mm), така и на масивни детайли, например възстановяване на спукани блокове и глави на автомобилни двигатели. С ВИГ апарати може да се заваряват обикновени и легирани стомани, алуминий, магнезиеви сплави, мед и медни сплави, сив чугун, никел, титан и др.

По този метод могат да се заваряват един към друг и разнородни метали. ВИГ заваряването се използва също и в автоматизирани и роботизирани системи.

Все пак основните приложения са заварка на тънки и средно дебели детайли, както и заваряване чрез напластяване на шева при детайли с голяма дебелина. При заварка на стомана се препоръчва заварка с прав ток, като волфрамовият електрод се свърза с минуса, при което се поучава по-дълбоко прогаряне и разтопяване на метала. При заварка на алуминий и алуминиеви сплави се работи с променлив ток, при което се получава допълнителен ефект на самоочистване.